Sposób przygotowania:
Drożdżowki z rabarbarem i truskawkami
Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku, wsypuję 3 łyżki mąki i zostawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję zaczyn z drożdży, ubite jajka z cukrem, sól, rozpuszczone letnie masło. Całość mieszam i wyrabiam mikserem, żeby ciasto nabrało powietrza. Im dłużej wyrabiamy tym lepsze ciasto.
Odstawiam przykryte do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość. Z ciasta formuję małe wałki które zwijam. W ten sposób powstaną drożdżówki które układam na wysmarowanej blaszce.
Następie przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło, cukier i wyrabiam. Na każdą drożdżówkę układam rabarbar, kawałki truskawek, posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robię lukier. Po upieczeniu drożdżówki lukruję.
Odstawiam przykryte do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość. Z ciasta formuję małe wałki które zwijam. W ten sposób powstaną drożdżówki które układam na wysmarowanej blaszce.
Następie przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło, cukier i wyrabiam. Na każdą drożdżówkę układam rabarbar, kawałki truskawek, posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robię lukier. Po upieczeniu drożdżówki lukruję.
gosia56
mysza75
gosia56 napisał(a):
zbysiowa
monikaT83
Netka
jaNina
mysza75
jaNina napisał(a):
misia5