SUPERPRZEPIS

Drożdżowki z rabarbarem i truskawkami

  • 8
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Drożdżowki z rabarbarem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Świeże, pyszne drożdżówki - chyba nie ma osoby która ich nie lubi. Polecam te z rabarbarem, sezon w pełni!

Składniki:

Drożdżowki z rabarbarem i truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowki z rabarbarem i truskawkami
Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku, wsypuję 3 łyżki mąki i zostawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję zaczyn z drożdży, ubite jajka z cukrem, sól, rozpuszczone letnie masło. Całość mieszam i wyrabiam mikserem, żeby ciasto nabrało powietrza. Im dłużej wyrabiamy tym lepsze ciasto.



Odstawiam przykryte do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość. Z ciasta formuję małe wałki które zwijam. W ten sposób powstaną drożdżówki które układam na wysmarowanej blaszce.



Następie przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło, cukier i wyrabiam. Na każdą drożdżówkę układam rabarbar, kawałki truskawek, posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robię lukier. Po upieczeniu drożdżówki lukruję.
Drożdżowki z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar pokrojony na kawałki jaja ubite z cukrem
Drożdżowki z rabarbarem i truskawkami
Ciasto zarobione pozostawione do wyrośnięcia
Drożdżowki z rabarbarem i truskawkami
Drożdżowki uformowane z wałeczka ciasta zwiniętego
Drożdżowki z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki ułożone na drożdżówkach z kruszonką