luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Drożdżówki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżówki z rodzynkami robione w domu to pyszna alternatywa na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci

Drożdżówki z rodzynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z rodzynkami

 

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 gram drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 4 żółtka
  • 1-2 białka
  • szczypta soli
  • mąka
  • rodzynki

 

  • Lukier
  • cukier kryształ
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rodzynkami
Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże z dodatkiem dwóch łyżek cukru, zasypać wierzch mąką, nakryć ściereczką i odstawić, aż zaczyn zacznie "pracować". Żółtka utrzeć z resztą cukru, masło rozpuścić, przestudzić, dodać do zaczyny i dokładnie wyrobić Resztę mąki wymieszać ze szczyptą soli i dodając do ciasta wyrabiać, by ciasto miło konsystencję gęstej śmietany. Ponownie nakryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Blat podsypać mąką, wyłożyć ciasto odgazować, delikatnie obtoczyć formując wałek. Podzielić na porcje, w każdym placku zrobić wgłębienie, posmarować rozkłóconym białkiem i posypać rodzynkami. Jeszcze raz odstawić by drożdżówki wyrosły. Piekarnik nagrzać do 200'C, bułeczki ułożyć na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor. Cukier utrzeć dodając gorącą wodę i smarować drożdżówki od razu po upieczeniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Drożdżówki z rodzynkami
Drożdżówki, posmarowane białkiem i posypane rodzynkami, układam na papierze do pieczenia