Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rodzynkami
Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże z dodatkiem dwóch łyżek cukru, zasypać wierzch mąką, nakryć ściereczką i odstawić, aż zaczyn zacznie "pracować". Żółtka utrzeć z resztą cukru, masło rozpuścić, przestudzić, dodać do zaczyny i dokładnie wyrobić Resztę mąki wymieszać ze szczyptą soli i dodając do ciasta wyrabiać, by ciasto miło konsystencję gęstej śmietany. Ponownie nakryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Blat podsypać mąką, wyłożyć ciasto odgazować, delikatnie obtoczyć formując wałek. Podzielić na porcje, w każdym placku zrobić wgłębienie, posmarować rozkłóconym białkiem i posypać rodzynkami. Jeszcze raz odstawić by drożdżówki wyrosły. Piekarnik nagrzać do 200'C, bułeczki ułożyć na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor. Cukier utrzeć dodając gorącą wodę i smarować drożdżówki od razu po upieczeniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.