zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drożdżówki z serem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Drożdżóweczki z serem........

Drożdżówki z serem

Składniki:

Drożdżówki z serem

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 150 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • 3 łyżki octu
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 3 szczypty soli
  • 500 g serka waniliowego Juliko

 

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody przegotowanej

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy i nadal ubijać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet. Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po 2 łyżki serka i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Lekko przestudzone posmarować lukrem.

Tagi:

jajko jajka