slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Drożdżówka miodowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na prostą w przygotowaniu drożdżówkę słodzoną miodem. Ponieważ dałam dużo kruszonki to ciasto mi się zapadło ale było przepieczone. Drożdżówka z miodem aromatycznie pachnie i świetnie smakuje. Polecam.

Drożdżówka miodowa

Składniki:

Drożdżówka miodowa

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka miodowa
Przygotowanie: Do dużej miski wkruszamy drożdże a następnie wlewamy miód, mleko, olej i jajka. Na koniec wsypujemy mąkę. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Kruszonka: z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na drożdżówkę mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy ciasto do blaszki. Potem posypujemy kruszonką i wstawiamy drożdżówkę do nagranego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

PS: podałam składniki na dużą ilość kruszonki. Ja całą posypałam ciasto i się zapadło, można więc częścią kruszonki posypać ciasto a resztę zamrozić na później.