Sposób przygotowania:
Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem
Mleko podgrzać ,dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać jajka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Zagnieść dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, rozpuszczone letnie masło i wyrabiać na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka. Na środku robimy wgłębienie ugniatając palcami i pozostawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia.Drożdżowe kołka posmarować białkiem, do wgłębienia dać po 2 śliwki przekrojone na połówki i pozbawione pestki,skórką do dołu.Śliwki posypać cukrem.Na górę rozkruszyć kruszonkę Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść Lukier;sok wymieszać z cukrem pudrem
misia5
alaaa
musisz się przespać, rano po śliwki do sklepu i upiec,,
misia5
A do jutra tak daleko:) Śliwki jeszcze mam. Co prawda już ostatki, ale za to te najlepsze, bo najsłodsze:) Niestety ciemno już i muszą poczekać do jutra:)
alaaa
no teraz to już zdecydowanie za późno,drożdżowe najlepsze świeże,
Mona31