SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem

  • 5
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem Więcej zdjęć (5)

Są przepyszne, a zapachu i smaku domowych drożdżówek się nie zapomina.

Składniki:

Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem
Mleko podgrzać ,dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać jajka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Zagnieść dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, rozpuszczone letnie masło i wyrabiać na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka. Na środku robimy wgłębienie ugniatając palcami i pozostawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia.Drożdżowe kołka posmarować białkiem, do wgłębienia dać po 2 śliwki przekrojone na połówki i pozbawione pestki,skórką do dołu.Śliwki posypać cukrem.Na górę rozkruszyć kruszonkę Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść Lukier;sok wymieszać z cukrem pudrem
Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem
W środku każdego kółka zrobić wgłębienie rękami
Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem
Śliwki układamy skórką do dołu i posypujemy cukrem
Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem
Z zimnego masła
Drożdżówki z śliwkami kruszonką i lukrem
Z zimnego masła

Tagi:

jajko jajka