iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Drożdżówki lubią chyba wszyscy, ale taka domowa i jeszcze cieplutka jest najlepsza, dzisiaj u mnie z truskawkami.

Bułki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Bułki z truskawkami
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli, dodać jajka, przestudzony tłuszcz i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto które odstawić do wyrośnięcia. Kruszonka: Marcepan, masło i mąkę tak długo rozcierać palcami, aż powstanie ładna kruszonka.Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnice i lekko je rozciągnąć, następnie kubkiem wyciąć z niego krążki ciasta i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dnem szklanki na środku zrobić lekkie wgłębienia i całe bułki posmarować dodatkowym jajkiem.Truskawki umyć i ułożyć w dołkach na środku bułek po wierzchu posypać kruszonką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 190 st około 20 minut.
Bułki z truskawkami
Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośniecia.
Bułki z truskawkami
Z wyrośniętego ciasta wyciąć krązki ciasta.
Bułki z truskawkami
Dnem szklanki w krążkach ciasta zrobić wgłebienia.
Bułki z truskawkami
Po wierzchu posypać kruszonką i odstawić.