Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru, odłożyć na kilka minut. Palmę roztopić i przestudzić. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Palmę dokładnie wymieszać z jajkami, cukrem, solą i szklanką mąki. Do tego dodać rozczyn drożdżowy i resztę mąki. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na małe kawałki. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Każdy kawałek ciasta posmarować lekko powidłami. Truskawki umyć, odszypułkować, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście. Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu można je oprószyć np. cukrem pudrem lub polukrować.