Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżówki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne domowe drożdżówki z powidłami śliwkowymi i truskawkami. W sam raz do popołudniowej kawki lub na podwieczorek:)

Drożdżówki z truskawkami

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami

 

  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki palmy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • powidła śliwkowe - wg uznania
  • truskawki - wguznania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru, odłożyć na kilka minut. Palmę roztopić i przestudzić. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Palmę dokładnie wymieszać z jajkami, cukrem, solą i szklanką mąki. Do tego dodać rozczyn drożdżowy i resztę mąki. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na małe kawałki. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Każdy kawałek ciasta posmarować lekko powidłami. Truskawki umyć, odszypułkować, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście. Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu można je oprószyć np. cukrem pudrem lub polukrować.

Tagi:

jajko jajka