Sposób przygotowania:
Drożdżówki z żurawiną i kruszonką
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn łączymy z mąką, mlekiem, cukrem, jajkiem, żółtkiem, masłem i solą. Zagniatamy elastyczne ciasto.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części, z każdej formujemy kulkę i układamy na blasze do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie środek każdej z bułeczek dociskamy szklanką , by powstało zagłębienie. Żurawinę mieszamy z cukrem pudrem, jest dość kwaśna dlatego cukier musi ją osłodzić. W każde zagłębienie wrzucamy po ok 1 łyżce żurawiny wymieszanej z cukrem. Składniki kruszonki łączymy z sobą widelcem. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.