Sposób przygotowania:
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechamiETAP 1:
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać odebrane od całości łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolać kilka łyżek letniego mleka, rozetrzeć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło (naczynie po maśle odstawić na bok, jeszcze się przyda).
Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wymieszać.
Dodać jajka i zaczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo letnie mleko, aż składniki się połączą.
ETAP 2:
Dolać stopione, przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie dość luźne ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.
ETAP 3:
Śliwki umyć, dokładnie osuszyć, nadciąć wzdłuż, usunąć pestki, a na ich miejsce wsunąć połówki orzechów włoskich.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9-12 kawałków (w zależności od wielkości śliwek).
Każdy kawałek rozpłaszczyć w ręku, położyć na nim śliwkę przecięciem do dołu (jeśli śliwki są kwaśne, można dodać troszkę cukru), dokładnie zlepić bułeczkę i odłożyć sklejeniem do dołu na blachę (23x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
ETAP 5:
Uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
ETAP 6:
25 g masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek.
ETAP 7:
Piec około 25 minut do zrumienienia.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.