Sposób przygotowania:
Chlebek drożdżowy z suszonymi pomidorami
Do dużej miski rozkruszyć drożdże i posypać je cukrem, rozetrzeć łyżką. Następnie dodać ziarna oraz otręby i zalać letnią wodą. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami. Suszone pomidory osączyć z oleju i drobno pokroić, dodać do rozczynu drożdżowego. Rozczyn wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Potem ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dwie formy keksówki natłuści margaryną i przełożyć do nich ciasto. Odstawić na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Foremki wstawić do nagrzanego na 190 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się zabrązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował.
marietta