sophiekwiatek

sophiekwiatek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Drożdżowy "leniwy"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to placek "leniwy" czyli jak po samej nazwie można się domyślić nie trzeba dużo robić. A efekt jest taki sam jak tradycyjny drożdżowy :)

Drożdżowy "leniwy" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy "leniwy"

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 rozdrobnione jajka
  • 1 szklanka oliwy
  • 4 szklanki mąki

 

  • Kruszonka:
  • 3/4 kostki masła lub masła roślinnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Drożdżowy "leniwy"
Składniki na ciasto wkładamy do misk dokładnie w takiej kolejności jak są podane wyżej. Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odkładamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. W tym czasie można zagnieść kruszonkę. Ja podałam własną propozycję, jeżeli robicie inaczej to nie ma problemu. Po odpowiednim czasie nasze ciasto lekko mieszamy tak aby była to jednolita masa i można przełożyć je na blachę. Jeżeli chcemy włożyć jakiś owoc to układamy go na cieście i posypujemy kruszonką. Placek wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na temperaturę 180 st. Pieczemy na opcji góra-dół przez ok 25 min i na dół ok 10 min. Jeżeli włożyliśmy owoc to placek musi być dłużej pieczony. +/- 15 min.
Drożdżowy "leniwy"
Etap 1Włożone kolejno skłądniki do miski odstawiam na 3-4 godziny.
Drożdżowy "leniwy"
Etap 2 Składniki
Drożdżowy "leniwy"
Etap 3 W wolnej chwili ugniatałam kruszonkę.
Drożdżowy "leniwy"
Etap 4 A teraz wystarczy wyłożyć ciasto na blaszkę i posypać kruszonką. Ewentualnie dorzucić jakiś smaczny owoc.