peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Prawdziwe drożdżowe ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prawdziwe, puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe.

Prawdziwe drożdżowe ciasto

Składniki:

Prawdziwe drożdżowe ciasto

 

Sposób przygotowania:

Prawdziwe drożdżowe ciasto
Do dużego garnka wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem, olejem i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy i pozostawiamy tak na całą noc. Rano garnek odkrywamy i dosypujemy cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki - około 40 minut. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Jeśli planujesz do ciasta dodać owoce użyj blachy większej niż 25 X 35, albo rozłóż je na dwie blaszki. Jeśli nie chcesz używać owoców, możesz je posypać kruszonką lub polać lukrem.

Tagi:

jajko jajka