dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Placek drożdżowy z nadzieniem z uduszonego rabarbaru i mięty. Fajnie wygląda oraz znakomicie smakuje.

Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą

Składniki:

Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • kilka listków mięty
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą

Przygotowanie nadzienia:

Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i mięto
Oczyszczony rabarbar dusimy z cukrem do miękkości.

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy miętę. Całość dokładnie miksujemy.

Przygotowanie rozczynu:

Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i mięto
Rozczyn drożdżowy odtawiamy na kilka minut w ciepłę miejsce.

Drożdże kruszymy i dodajemy do 1/3 szkl ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut aby rozczyn wyrósł.

Przygotownaie ciasta drożdżowego:

Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i mięto
Zagniecione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą, jajkami, żółtkiem oraz pozostałym mlekiem. Dodajemy drożdże. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ponownie zagniatamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotownaie zawijańca:

Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i mięto
Rozwłkowane ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę. Wkładamy do keksówek i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!