Sposób przygotowania:
Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętąPrzygotowanie nadzienia:
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy miętę. Całość dokładnie miksujemy.
Przygotowanie rozczynu:
Drożdże kruszymy i dodajemy do 1/3 szkl ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut aby rozczyn wyrósł.
Przygotownaie ciasta drożdżowego:
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą, jajkami, żółtkiem oraz pozostałym mlekiem. Dodajemy drożdże. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ponownie zagniatamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotownaie zawijańca:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę. Wkładamy do keksówek i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!