iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Orzechowy zawijaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Drożdżowe ciasta należą do moich ulubionych, a to z orzechami smakowało mi wyjątkowo to pyszne ciasto na świąteczny stól.

Orzechowy zawijaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowy zawijaniec

 

Sposób przygotowania:

Orzechowy zawijaniec
Masło stopić i przestudzić, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, żółtka jajek utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę przesiać, dodać do niej utarte żółtka, drożdże i ciepłe mleko, wyrabiać wszystko dokładnie pod koniec dodać przestudzony tłuszcz i wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Mleko zagotować z cukrem i miodem zalać nim orze4chy i po wymieszaniu odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i oddzielić z niego 1/4 całości, większą część ciasta rozwałkować na duży cienki placek i na połowie rozsmarować masę orzechową na drugiej części placka rozsmarować marmoladę, zaczynając od orzechów zwinąć jak roladę. Odłożone ciasto utoczyć w cienki wałeczek i owinąć nim roladę, ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem i zwinąć w wieniec po wierzchu posmarować białkiem i odstawić jeszcze na kilka minut. Piec 50 minut w 175 st po upieczeniu wystudzić po wierzchu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową i orzechami.
Orzechowy zawijaniec
jedną część ciasta posmarować marmoladą a drugą orzechami.
Orzechowy zawijaniec
Ciasto zwinąć jak roladę i z reszty utoczyć wałek.
Orzechowy zawijaniec
Utoczonym wałeczkiem owinąć roladę z nadzieniami.
Orzechowy zawijaniec
Na blaszce zwinąć w wieniec i zlepić.