beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Duecik drobiowo-wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne mielone roladki..

Duecik drobiowo-wieprzowy

Składniki:

Duecik drobiowo-wieprzowy

 

  • mięso mielone 30 dag
  • ugotowane udko 1 sztuka
  • starty żółty ser 4-5 łyżeczek
  • jajka 1 sztuka
  • cebula 1/4 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tarta bułka 2-3 łyżki
  • mleko 3-4 łyżki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • tarta bułka do panierki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Duecik drobiowo-wieprzowy
Mięso wyłożyć do miski zrobić wgłębienie ,wsypać tartą bułkę zalać mlekiem.Cebulę obrać drobno pokroić dodać do mięsa. Dodać jajko i wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Udko (najlepiej z rosołu) obrać ze skórki i wyjąć kości. Mięso (ostrożnie, żeby się nie rozpadło) podzielić na części (mięso z pałki na 2 części zaś z górnej części udka na 2 lub 3, w zależności jak duże jest). Mięso oprószyć pieprzem lub vegetą. Masę mięsną podzielić na tyle części ile jest części mięsa kurzego.Zarobioną masę mięsną rozpłaszczyć wilgotnymi dłońmi. Kłaść mięso , łyżeczkę startego sera i natkę pietruszki. Następnie formować podłużne kotleciki. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano.