Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Czerwona kapusta duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo aromatyczny dodatek do drugiego dania

Czerwona kapusta duszona w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona kapusta duszona w winie

 

  • 1 główka czerwonej kapusty,
  • 4 jabłka (rozpadające się podczas pieczenia),
  • 1 cebula,
  • 1 laska cynamonu,
  • 4 goździki,
  • 1 liść laurowy,
  • 750ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta duszona w winie
Kapustę obieramy z wierzchni liści, płuczemy i szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. W większym rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i jabłka, chwilkę smażymy. Całość podlewamy bulionem, dodajemy zgniecione goździki, liść laurowy i cynamon. Kapustę dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie i całe wino wyparuje (pod koniec duszenia odkrywamy rondel). Danie doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Tak przygotowana kapusta to doskonały dodatek do pieczeni wieprzowych, pieczonej kaczki lub gęsi. Smacznego :)
Czerwona kapusta duszona w winie
Kapustę obieramy z wierzchni liści, płuczemy i szatkujemy.
Czerwona kapusta duszona w winie
W większym rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy na nim cebulę.
Czerwona kapusta duszona w winie
Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i jabłka, chwilkę smażymy.
Czerwona kapusta duszona w winie
Kapustę dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie i całe wino wyparuje.