Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona kapusta z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Duszona kapusta pekińska z marchewką, czerwoną cebulą, zielonym groszkiem, z dodatkiem miodu. Doskonały dodatek do obiadu.

Duszona kapusta z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona kapusta z miodem

 

  • 1/4 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego
  • 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta z miodem
Kapustę poszatkować, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle roślinnym. Dodać do tego kapustę i marchewkę. Chwilkę podsmażać, cały czas mieszając. Do warzyw wlać pół szklanki wody, dodać mrożony groszek, miód, koncentrat pomidorowy i trochę przyprawy uniwersalnej. Wszystko wymieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Jak warzywa będą już miękkie, odparować większość płynu. Podawać jako dodatek do obiadu.
Duszona kapusta z miodem
Poszatkowana kapusta pekińska i obrane starte marchewki.
Duszona kapusta z miodem
Pokrojona w piórka cebula i posiekany czosnek szklone na maśle roślinnym.
Duszona kapusta z miodem
Kapusta i marchewka dodane do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
Duszona kapusta z miodem
Mrożony groszek dodany razem z miodem i przyprawami do podsmażonych warzyw.