Sposób przygotowania:
Duszona karkówka
Warzywa obrać, marchewkę pokroić w plasterki, seler w słupki, a cebulę w piórka. Wino wymieszać z pokrojonymi warzywami oraz z przyprawami. Do miski włożyć karkówkę w całości i zalać ją przygotowaną marynatą, a następnie odstawić do lodówki na 2-3 dni. Przez ten okres karkówkę obracać w marynacie 2 razy dziennie. Po wyjęciu z zalewy mięso osuszyć, oprószyć solą i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Podsmażoną karkówkę przełożyć do garnka, a na tłuszcz pozostały po smażeniu wsypać mąkę i mieszając zrumienić. Zasmażkę zalać przecedzoną marynatą dokładnie mieszając aby nie było grudek zagotować. Do gotującego się sosu dodać wszystkie wcześniej przecedzone warzywa i zagotować i całością zalać mięso w garnku. Całość dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry, a sos przetrzeć przez sito. Gotową karkówkę podawać polaną sosem np. z kluskami śląskimi i dowolną surówką.