Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Duszona marchewka z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W taki sam sposób można przygotować oddzielnie kalarepkę lub marchewkę.

Duszona marchewka z kalarepką

Składniki:

Duszona marchewka z kalarepką

 

  • 3 kalarepki
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 łyżka przyprawy kucharek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżka śmietany
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Duszona marchewka z kalarepką
Kalarepki i marchewki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i szczyptę soli, zagotować. Do wrzącego wsypać pokrojone warzywa, dodać masło, przyprawę kucharek i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z warzywami i jeszcze chwilę razem dusić. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku, wsypać koperek, wymieszać. Podawać jako dodatek do potraw.