Sposób przygotowania:
Duszona pierś kurczaka Eli
Piersi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.W dużym rondlu rozgrzać olej,wrzucić piersi kurczaka skórą do dołu,obsmażyć na złoto,odwrócić i obsmażyć z drugiej strony.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Do obsmażonego kurczaka dodać cebulę,czosnek i chwilę przesmażyć razem.Dodać przyprawę do kurczaka,paprykę w proszku,kucharka,pieprz podlać wodą i dusić do miękkości kurczaka.W razie potrzeby dolewać wody do duszącego się kurczaka.Miękkie piersi kurczaka wyjąć.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do sosu z kurczaka,zagotować i dosolić do smaku.Smacznego! Ja podałam piersi kurczaka z surówką z młodej czerwonej kapusty (przepis w mojej galerii) i ziemniaczkami.
Jojo