eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1357]

Duszona pierś kurczaka Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Duszone piersi kurczaka ze skórką i kością są soczyste i pyszne.

Duszona pierś kurczaka Eli

Składniki:

Duszona pierś kurczaka Eli

 

  • 5 pojedynczych piersi kurczaka ze skórą i kością
  • 6 łyżek oleju
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka kucharka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Duszona pierś kurczaka Eli
Piersi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.W dużym rondlu rozgrzać olej,wrzucić piersi kurczaka skórą do dołu,obsmażyć na złoto,odwrócić i obsmażyć z drugiej strony.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Do obsmażonego kurczaka dodać cebulę,czosnek i chwilę przesmażyć razem.Dodać przyprawę do kurczaka,paprykę w proszku,kucharka,pieprz podlać wodą i dusić do miękkości kurczaka.W razie potrzeby dolewać wody do duszącego się kurczaka.Miękkie piersi kurczaka wyjąć.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do sosu z kurczaka,zagotować i dosolić do smaku.Smacznego! Ja podałam piersi kurczaka z surówką z młodej czerwonej kapusty (przepis w mojej galerii) i ziemniaczkami.