teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

duszona polędwica we własnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

serwuję je na ciepło z sosem lub w plastrach na desce mięs

duszona polędwica we własnym sosie

Składniki:

duszona polędwica we własnym sosie

 

  • 80 dag polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki loiwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dag tłuszczu
  • 1/2 szkl śmietany
  • sól,pieprz
  • ziele ang
  • listek laurowy
  • ziarenka pieprzu

Sposób przygotowania:

duszona polędwica we własnym sosie
Polędwice lekko rozbić tłuczkiem,powsmarować oliwą i odstawić w chłodne miejsce na 20 min.Po upływie tego czasu mięso posolić i popieprzyć,obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni.Zarumienione mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego,nie zapominając o tłuszczu użytym do smażenia. Mięso polewamy śmietaną wymieszaną z resztką mąki i szcypta pieprzu oraz soli.Dodajemy listek laurowy oraz kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 25 min.Po wyciągnięciu gdy mięso ostygnie pokroić na cienkie plastry i ułożyć na półmisku ;lub na grubsze plastry do obiadu i polać je gorącym sosem.