Sposób przygotowania:
Duszone diabelskie żeberka z kuleczkami
Żeberka posypujemy przyprawą i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Na mięso układamy pokrojona w krążki cebulę(ilość zależna od upodobań). Na cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórki, całość polewamy odrobinę zalewą z ogórków. Polewamy obficie ketchupem. Zamykamy naczynie i na 1-1,5 h. wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C.
Ugotowane ziemniaki(mogą być z poprzedniego dnia z obiadu) mielimy,wbijamy jajko,dodajemy mąkę, mleko i wyrabiamy gładkie ciasto (musi sie dobrze lepić).Formujemy kuleczki wielkości orzecha i smażymy na jasnozłoty kolor na gorącym oleju. podajemy do upieczonych żeberek z dowolną surówką.
Ugotowane ziemniaki(mogą być z poprzedniego dnia z obiadu) mielimy,wbijamy jajko,dodajemy mąkę, mleko i wyrabiamy gładkie ciasto (musi sie dobrze lepić).Formujemy kuleczki wielkości orzecha i smażymy na jasnozłoty kolor na gorącym oleju. podajemy do upieczonych żeberek z dowolną surówką.