Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Duszone grzyby leśne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Duszone grzyby leśne w każdej wersji smakują wybornie!

Duszone grzyby leśne

Składniki:

Duszone grzyby leśne

 

  • świeże grzyby ok 1 kg
  • 2-3 średnie cebule
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oleju albo margaryny lub smalcu
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Duszone grzyby leśne
Oczysc grzyby. Cebulę pokrój w kostkę lub półplasterki, a grzyby w paseczki. Wszystko obsmaż. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzuć cebulę, a gdy zacznie się rumienić, dodaj grzyby. Mieszajac smaz  15-20 min, przykryt pokrywka. Dopraw sola i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Duszone grzyby najczęściej podaje się tylko z ziemniakami, ale można też zapiec z makaronem, kaszą albo na grzankach, lub podac jako dodatek do usmażonej ryby lub upieczonego mięsa.

Tagi:

grzyby