Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Duszone mięso z morelami

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Suszone owoce wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 1-2 godziny. Ostrożnie

Duszone mięso z morelami

Składniki:

Duszone mięso z morelami

 

  • 1/2 kg suszonych moreli
  • 4 szkl wrzącej wody
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1,5 kg rostbefu lub antrykotu
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Duszone mięso z morelami
Suszone owoce wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 1-2 godziny. Ostrożnie usunąć pestki z moreli, wodę ostawić. Mięso i cebulę zrumienić w rozgrzanym tłuszczu, dodać listek laurowy, przyprawić solą i sokiemz cytryny, cukrem i cynamonem. Wlać wodę w której moczyły się owoce, dodać morele. Wszystko doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa (ok 2,5 godziny). Przed podaniem usunąć listek laurowy.