Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Duszone tofu z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1869

Składniki marynaty wymieszać w salaterce. Tofu pokroić na niewielkie kawałki,

Duszone tofu z papryką

Składniki:

Duszone tofu z papryką

 

  • 35 dag tofu

 

  • 25 dag kiełków soi lub fasoli

 

  • po strąku czerwonej i zielonej papryki

 

  • 10 młodych szalotek lub dymek

 

  • łyżka oleju arachidowego lub sojowego

 

 

 

  • Zalewa:

 

  • po 2 łyżki oleju arachidowego sojowego i świeżego soku z cytryny

 

  • łyżka białego wytrawnego wina

 

  • pół łyżki sproszkowanego imbiru

Sposób przygotowania:

Duszone tofu z papryką
Składniki marynaty wymieszać w salaterce. Tofu pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na godzinę. Cebulki obrać, umyć, pokroić w półpierścienie. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie słupki. Kiełki opłukać pod bieżącą wodą, wyłożyć na sitko, by obciekły. Tofu wyjąć z zalewy, osączyć. W płaskim rondlu rozgrzać olej i smażyć tofu 3-4 min. Dołożyć paprykę, cebulę i krótko (3 mim) razem smażyć. Podlać dwiema łyżkami zalewy, dodać kiełki i jeszcze chwilkę dusić na małym ogniu. Gorącą potrawę posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami albo nasionkami dyni lub słonecznika. 100 g - 110 kcal.