szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Duszone udka w lekkim sosie jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne udka w lekkim sosie.

Duszone udka w lekkim sosie jogurtowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszone udka w lekkim sosie jogurtowym

 

  • 2 udka
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki mąki
  • pół kostki rosołowej z kury
  • łyżka soku z cytryny
  • wegeta
  • pieprz
  • imbir
  • suszona natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Duszone udka w lekkim sosie jogurtowym
Udka umyć, zdjąć skórę i osuszyć na ręczniku papierowym. (Skórę wyrzucamy, nie bedzie nam potrzebna, a danie bedzie za tolekkie) Następnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć wegetą i imbirem (po pół łyżeczki). Obsmażyć z obu stron na łyżce masła i przełożyc do garnka. Cebulę pokroić na drobno, zrumieć na tłuszczu poziostałym po smażeniu udek z kurczaka i zrumienione przełożyć do garnka z mięsem. Pół kostki rosołowej rozpuścić w szklance wrzątku i zalać nim mięso. Dusić pod przykryciem 40 minut na małym ogniu. Jogurt naturalny wymiezać z mąką i doprawić pieprzem. PRzed zakończeniem duszenia udek, wlać jogurt z mąką i gotować jeszcze 3 minuty cały czas mieszając. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Duszone udka w lekkim sosie jogurtowym
Przygotować 2 udka, cebulę, kostkę rosołową i przyprawy.
Duszone udka w lekkim sosie jogurtowym
Jogurt wymieszać z mąką, oraz przyprawić pieprzem.