Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Duszone udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste danie obiadowe bez dodatku tłuszczu.

Duszone udka z kurczaka

Składniki:

Duszone udka z kurczaka

 

  • 4 udka z kurczaka;
  • Sól, pieprz, papryka, oregano, sos sojowy, lub ulubiona przyprawa do kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku;

 

 

Sposób przygotowania:

Duszone udka z kurczaka
Udka opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami, ułożyć w naczyniu, skropić sosem sojowym i odstawić na ok. 2 godz. (ja zostawiam je na noc). Ułożyć udka w brytfance lub głębokiej blasze, wlać ok. 300 – 400 ml wody. Brytfankę lub blachę szczelnie przykryć np. folią aluminiową. Piec w piekarniku ok. 1 godz. Zdjąć przykrycie i jeszcze 15 min zostawić mięso w piekarniku, żeby się skórka przyrumieniła. Podawać np. z surówką lub sałatką.