zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Duszone w warzywach udka na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

udka duszone w warzywach podałam z ryżem gotowanym w kurkumie

Duszone w warzywach udka na ostro Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Duszone w warzywach udka na ostro

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 szk pokrojonej w kostkę młodej kapusty
  • 1/2 szk posiekanego szczypiorku
  • 1 szk pokrojonej w kostkę cukinii
  • 1/2 szk pokrojonej w grubsze paski cebuli
  • 1/2 pokrojonej w grubszą kostkę papryki czerwonej i żółtej
  • 3 łodygi posiekanego selera naciowego
  • 1 pokrojona w plastry marchewka
  • 1/2 sosu tajskiego słodko pikantnego
  • 1/3 szk wody
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól do smaku
  • mix chili Birds Eye
  • przyprawa ognisty smok
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Duszone w warzywach udka na ostro
Udka umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej udka i podsmażyć. Gdy się zarumienią dodać wszystkie przygotowane warzywa i chwilkę smażyć od czasu do czasu mieszając. Następnie podlać wszystko wodą i sosem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 25-30 minut. W razie potrzeby doprawić. Udka w warzywach można podać np. z ryżem ugotowanym na sypko.
Duszone w warzywach udka na ostro
podlać wszystko wodą i sosem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 25-30 minut..