Sposób przygotowania:
Duszone z ogniska
najpierw przygotowujemy wszystkie składniki. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Ziemniaki, marchewkę oraz buraki kroimy w talarki, kiełbase w kostkę a cebulę w piórka. Wierzchnie liścia kapusty odkładamy a resztę szatkujemy.
Na dnie garnka (zwykłego lub specjalnego naczynia do duszaków) kładziemy kilka liści kapusty, następnie na przemian układamy warstwy warzyw.
co jakiś czas doprawiamy do smaku jarzynką, pieprzem oraz papryką i układamy nieco tłuszczu. na sam wierch układamy całe liścia kapusty.
garnek owijamy folią aluminiową i dusimy warzywa przez ok 2-3 godzin (w zależności od intensywności ognia). Gotowe duszaki mieszamy w naczyniu i gorące nakładamy na talerz
Na dnie garnka (zwykłego lub specjalnego naczynia do duszaków) kładziemy kilka liści kapusty, następnie na przemian układamy warstwy warzyw.
co jakiś czas doprawiamy do smaku jarzynką, pieprzem oraz papryką i układamy nieco tłuszczu. na sam wierch układamy całe liścia kapusty.
garnek owijamy folią aluminiową i dusimy warzywa przez ok 2-3 godzin (w zależności od intensywności ognia). Gotowe duszaki mieszamy w naczyniu i gorące nakładamy na talerz