Sposób przygotowania:
Duszone z ogniska 2
Wszystkie warzywa obieramy, a następnie myjemy. Ziemniaki oraz marchewki kroimy w talarki. Łodyżki buraków siekamy w centyemtrowe kawałki, a korzeń buraczków w niedużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę, a boczek w szerokie, ale bardzo cienkie plasterki. Dno specjalnego garnka do duszaków wykładamy dwoma, dużymi liśćmi z kapusty pekińskiej, po czym wlewamy wodę. Dajemy cienką warstwę ziemniaków, na to cały boczek, nieco cebuli, buraków i marchewki – doprawiamy do smaku. Układamy kolejne warstwy warzyw i kiełbaski, co jakiś czas posypujemy pieprzem, solą i jarzynką. Górną warstwę kończymy na ziemniakach, po czym całość ponownie obkładamy liśćmi z kapusty. Garnek musimy bardzo dokładnie zakręcić, a następnie rozpalamy pod nim ognisko i całość dusimy około 90 minut
-Natka-
darmiona