Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Duszone z ogniska 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

bardzo smaczne jedzonko .

Duszone z ogniska 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone z ogniska 2

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 dag surowego boczku
  • 40 dag kiełbasy
  • 4 młode buraki (razem z łodyżkami)
  • 5 cebul
  • 4 marchewki
  • 4 liście włoskiej kapusty
  • 100 ml wody
  • pieprz i sól
  • jarzynka

Sposób przygotowania:

Duszone z ogniska 2
Wszystkie warzywa obieramy, a następnie myjemy. Ziemniaki oraz marchewki kroimy w talarki. Łodyżki buraków siekamy w centyemtrowe kawałki, a korzeń buraczków w niedużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę, a boczek w szerokie, ale bardzo cienkie plasterki. Dno specjalnego garnka do duszaków wykładamy dwoma, dużymi liśćmi z kapusty pekińskiej, po czym wlewamy wodę. Dajemy cienką warstwę ziemniaków, na to cały boczek, nieco cebuli, buraków i marchewki – doprawiamy do smaku. Układamy kolejne warstwy warzyw i kiełbaski, co jakiś czas posypujemy pieprzem, solą i jarzynką. Górną warstwę kończymy na ziemniakach, po czym całość ponownie obkładamy liśćmi z kapusty. Garnek musimy bardzo dokładnie zakręcić, a następnie rozpalamy pod nim ognisko i całość dusimy około 90 minut
Duszone z ogniska 2
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...b
Duszone z ogniska 2
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w talarki, podobnie robimy z marchewką.
Duszone z ogniska 2
Każde warzywo powinno być w osobnym naczyniu, gdyż będziemy je układać na przemian warstwowo.
Duszone z ogniska 2
Garnek zakręcamy, rozpalamy pod nim ognień i tak całość dusimy przez około 90 minut.