Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Duszone żeberka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zawsze wychodzą miękkie i soczyste.

Duszone żeberka z warzywami

Składniki:

Duszone żeberka z warzywami

 

  • 1 kg żeberka wieprzowe,
  • 3 sztuki marchewka,
  • 3 sztuki cebula,
  • 1 sztuka pietruszka,
  • 1 sztuka seler,
  • 2 łyżki mąka pszenna,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 1 łyżka chrzan tarty,
  • 500 ml bulion drobiowy,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1 łyżeczka suszone zioła,
  • 1 łyżeczka posiekana zielenina,
  • 2 łyżki tłuszcz

Sposób przygotowania:

Duszone żeberka z warzywami
Żeberka podzielić na porcje, następnie podsmażyć je na tłuszczu. Bulion zagotować, dodać do niego podsmażone żeberka. Warzywa oczyścić, obrać, popłukać i pokroić w słupki. Dodać je do żeberek. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na tłuszczu. Dodać ją do żeberek i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania zaprawić sos śmietaną, chrzanem i mąką. Doprawić go do smaku solą i pieprzem, dodać suszone zioła. Na koniec dodać posiekaną zielenię. Żeberka podawać z ziemniakami i kaszą gryczaną.