karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

duszone ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

duszone ziemniaki specjalność mojego męża podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym, lub jajkiem sadzonym

duszone ziemniaczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

duszone ziemniaczki

 

Sposób przygotowania:

duszone ziemniaczki
Ziemniaki obieramy ze skórki, dokładnie myjemy, kroimy w talarki o grubości ok 2mm, odsączamy z nadmiaru wody na sitku. Na patelni rozpuszczamy margarynę ok 1/2 kostki, dolewamy trochę oleju, na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ziemniaki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, posypujemy przyprawami w ilości według uznania. Dusimy pod przykryciem, często mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba dodać margaryny aby ziemniaki nie przywarły, dusimy do miękkości. podajemy z jajkiem sadzonym, lub same z czym kto lubi.
duszone ziemniaczki
pokrojone ziemniaki już na patelni brakuje przypraw
duszone ziemniaczki
ziemniaki posypane przyprawami margaryna się rozpuszcza

Tagi:

ziemniaki