Sposób przygotowania:
Dwa koła dla Bawoła.
Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Wymieszaj jajko z zimną wodą (najlepiej gazowaną), dodaj mąkę kukurydzianą i pszenną, drobno posiekana trawkę odsączoną z zalewy i kurkumę. Dodaj szczyptę soli.Wymieszaj na gładką masę po czym usmaż złote placuszki na lekko wysmarowanej patelni. W woku przygotuj kolejno dwa rodzaje farszu: 1) Na rozgrzany olej sezamowy wrzuć sezam, zieloną pastę curry, pokrojone listki kapusty i posiekane drobniutko łodygi selera naciowego. Po kilku minutach (warzywa muszą być chrupkie) dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Odstaw go w miseczce w ciepłe miejsce. 2) Przetrzyj wok, na rozgrzany olej arachidowy wrzuć paseczki surowej szynki, obraną czerwoną cebulę pokrojoną w półplasterki - przesmaż króciótko nie przypalając cebuli, oprósz czerwoną słodką papryką w proszku po czym zdejmij z ognia, bo papryka lubi się przypalać i jest wtedy gorzka.Jesli trzeba dopraw sosem sojowym i pieprzem (zależy jakiej wędliny użyłeś). Nałóż na talerze po dwa placuszki z makaronem i dwoma rodzajami farszu. Jesli chcesz je podać na gorąco - zagrzej je w mikrofalówce lub piekrniku. Udekoruj przed podaniem listkami selera. Możesz podać z ulubionym sosem TaoTao, których jest duży wybór.(chili, cosnkowy, sliwkowy....)
Natala1210
Evi
Chupnięta
jaNina
:) Bawół duży - wszystko strawi :)
Dbające o linię mogą opuścić punkt z plackami i zjeść makaron z dodatkami :)
jaNina
Ciekawe jest w tym przepisie to, że na kazdym placuszku są dwa różne smaki.
Polecam tez w małych miseczkach podawać rożne sosy z chili - bardziej lub mniej pikantne.
msewka
jaNina
Mozesz uzyć innych warzyw,które masz pod ręką, ro samo dotyczy wędliny - tu ważne sa dodatki smakowe :)
IkaJ