jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Dwa koła dla Bawoła.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Przekąska "Dwa Koła" - zadowoli niejednego Bawoła :)

Dwa koła dla Bawoła.

Składniki:

Dwa koła dla Bawoła.

 

  • Placki:
  • 1 jajo
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej trawki cytrynowej ze słoiczka TaoTao
  • odrobina tłuszczu do smazenia (np masła klarowanego)
  • Farsz:
  • 100g makaronu wstążki TaoTao
  • 2 czerwone cebule
  • 150g surowej szynki
  • 1 łyżka papryki
  • jasny sos sojowy do smaku
  • 4 liście sałaty pekińskiej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry TaoTao
  • 1 łyżka mieszanki sezamu białego i czarnego
  • sól, pieprz kolorowy do smaku
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Ulubiony sos TaoTao (do wyboru)

Sposób przygotowania:

Dwa koła dla Bawoła.
Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Wymieszaj jajko z zimną wodą (najlepiej gazowaną), dodaj mąkę kukurydzianą i pszenną, drobno posiekana trawkę odsączoną z zalewy i kurkumę. Dodaj szczyptę soli.Wymieszaj na gładką masę po czym usmaż złote placuszki na lekko wysmarowanej patelni. W woku przygotuj kolejno dwa rodzaje farszu: 1) Na rozgrzany olej sezamowy wrzuć sezam, zieloną pastę curry, pokrojone listki kapusty i posiekane drobniutko łodygi selera naciowego. Po kilku minutach (warzywa muszą być chrupkie) dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Odstaw go w miseczce w ciepłe miejsce. 2) Przetrzyj wok, na rozgrzany olej arachidowy wrzuć paseczki surowej szynki, obraną czerwoną cebulę pokrojoną w półplasterki - przesmaż króciótko nie przypalając cebuli, oprósz czerwoną słodką papryką w proszku po czym zdejmij z ognia, bo papryka lubi się przypalać i jest wtedy gorzka.Jesli trzeba dopraw sosem sojowym i pieprzem (zależy jakiej wędliny użyłeś). Nałóż na talerze po dwa placuszki z makaronem i dwoma rodzajami farszu. Jesli chcesz je podać na gorąco - zagrzej je w mikrofalówce lub piekrniku. Udekoruj przed podaniem listkami selera. Możesz podać z ulubionym sosem TaoTao, których jest duży wybór.(chili, cosnkowy, sliwkowy....)