Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dwubarwne warkocze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kakao z pomarańczą to zawsze trafione połączenie

Dwubarwne warkocze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dwubarwne warkocze

 

  • 3 szkl mąka,
  • 10 dag masło,
  • 5 dag drożdże,
  • 4 szt żółtka,
  • 1 szkl mleko,
  • 10 dag cukier,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżka otarta skórka z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • olej do smażenia,
  • 1 szt lukier gotowy

 

Sposób przygotowania:

Dwubarwne warkocze
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do ciepłego mleka, wsypać 1/2 szkl mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtka, cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopione, przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Połowę ciasta wyłożyć na stolnicę, dodać kakao i dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie oba ciasta rozwałkować, pokroić na paski. Z paska białego i ciemnego zwijać warkocze, odłożyć do wyrośnięcia. Piec w głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po upieczeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zimne polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dwubarwne warkocze
Etap 1