Sposób przygotowania:
Dwubarwne warkocze
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do ciepłego mleka, wsypać 1/2 szkl mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtka, cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopione, przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Połowę ciasta wyłożyć na stolnicę, dodać kakao i dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie oba ciasta rozwałkować, pokroić na paski. Z paska białego i ciemnego zwijać warkocze, odłożyć do wyrośnięcia. Piec w głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po upieczeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zimne polukrować lub posypać cukrem pudrem.