WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Dwukolorowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki z ciasta kawowo - orzechowego z kremem o smaku śmietankowo - czekoladowym na bazie śmietany 30%.

Dwukolorowe babeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dwukolorowe babeczki

kruche korpusy

  • 1,5szkl. mąki pszennej + do podsypywania
  • 0,5szkl. cukru-pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 5 łyżeczek zmielonych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej (mielonej)
  • 0,5 łyżeczki ciemnego gorzkiego kakao
  • 2 żółtka
  • 150g zimnej margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

krem

  • 400ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 100g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe babeczki

kruche korpusy

Mąkę przesiać do miski. Wsypać orzechy, cukry, kakao i kawę. Wkroić zimną margarynę, wbić żółtka. Dolać łyżkę śmietany i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę i schować na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 3-4 mm. Foremki na babeczki wysmarować masłem.

Z ciasta szklanką wykrawać krążki i wylepiać nimi foremki. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu babeczki wyciągnąć od razu z piekarnika i studzić na metalowej kratce.

krem

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić. Połowę śmietany ubić z śmietan - fixem i połączyć z wystudzoną czekoladą. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem. Dodać do niego drugą połowę śmietany, wsypać śmietan - fix i ubić na sztywny krem.

Do rękawa cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdki przełożyć obydwa kremy, starając się aby ich nie zmieszać. Jedną masę należy włożyć na jedną stronę rękawa a drugą masę w drugą połowę rękawa. Kremy wyciskać do babeczek.

Schłodzić w lodówce.

Dwukolorowe babeczki
Kruche babeczki z ciasta kawowo - orzechowego