Sposób przygotowania:
Dynia cytrynowa - babka w kształcie dyni
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać sok cytryny, rum i skórkę cytrynową. Ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Do masy maślano - jajecznej wsypać wymieszane i przesiane obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ciasto z ubitymi białkami. Przelać do formy silikonowej o kształcie dyni posmarowanej olejem (ciasto zajęło3/4 formy).Piec ok.70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po wyjęciu z pieca za kilka minut wyjąć ciasto z foremki (robić to ostrożnie aby nie zniszczyć kształtu).
Lukier: Ucieramy białko z cukrem pudrem na gęstą masę (robimy to pałką lub mikserem na niskich obrotach), gdy lukier jest dość gęsty i lśniący dodajemy sok z cytryny ciągle ucierając. Lukier musi być płynny aby swobodnie spływał z ciasta ale równocześnie go pokrywał. Odkładamy 2-3 łyżki lukru i przykrywamy folia spożywczą. Pozostały lukier barwimy na żółto-pomarańczowy kolor.
Dynię kładziemy na kratce kuchennej, pod spód dajemy talerz i lukrujemy całą dynię (nadmiar lukru spływa na talerz, ten lukier możemy również ponownie wykorzystać). Dynię odkładamy do wyschnięcia. Pozostały lukier barwimy na zielono i na powierzchni przy pomocy rękawa cukierniczego okrągłą końcówką rysujemy liście które wypełniamy lukrem. Pozostawiamy do wyschnięcia. SMACZNEGO!
Po wyjęciu z pieca za kilka minut wyjąć ciasto z foremki (robić to ostrożnie aby nie zniszczyć kształtu).
Lukier: Ucieramy białko z cukrem pudrem na gęstą masę (robimy to pałką lub mikserem na niskich obrotach), gdy lukier jest dość gęsty i lśniący dodajemy sok z cytryny ciągle ucierając. Lukier musi być płynny aby swobodnie spływał z ciasta ale równocześnie go pokrywał. Odkładamy 2-3 łyżki lukru i przykrywamy folia spożywczą. Pozostały lukier barwimy na żółto-pomarańczowy kolor.
Dynię kładziemy na kratce kuchennej, pod spód dajemy talerz i lukrujemy całą dynię (nadmiar lukru spływa na talerz, ten lukier możemy również ponownie wykorzystać). Dynię odkładamy do wyschnięcia. Pozostały lukier barwimy na zielono i na powierzchni przy pomocy rękawa cukierniczego okrągłą końcówką rysujemy liście które wypełniamy lukrem. Pozostawiamy do wyschnięcia. SMACZNEGO!
edytaha
zbysiowa
Też tak myślę, a forma jaka super:)
Elficzna
evita0007
zewa
Ania Hosz
Natala1210