SUPERPRZEPIS

Dynia faszerowana po meksykańsku

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Dynia faszerowana po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Faszerowane warzywa zawsze pysznie smakują. Jeśli jest to dodatkowo dynia, to nie może być inaczej:). Uwielbiam to warzywo w każdym wydaniu. Dziś polecam jej meksykańską odsłonę.

Składniki:

Dynia faszerowana po meksykańsku

SKŁADNIKI

  • Składniki na 4 porcje:
  • 1 duża dynia piżmowa,
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
  • 300 gram mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki),
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 0, 5 szklanki czerwonego groszku konserwowego,
  • 0,5 szklanki kukurydzy konserwowej,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 8 dag sera żółtego (gouda),
  • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
  • olej

DODATKOWO:

  • Parmezan do posypania,
  • Natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Dynia faszerowana po meksykańsku

ETAP 1

Dynia faszerowana po meksykańsku
przed pieczeniem nacinamy dynię

Dynię przekrawamy na połowę. Usuwamy z niej nasiona, a miąższ nacinamy. Tak przygotowaną skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Przyprawioną wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 180°C, by miąższ zmiękł.

ETAP 2

Dynia faszerowana po meksykańsku
przysmażone mięso podlewamy przecierem pomidorowym

Między czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Na zrumienionej przysmażamy mięso doprawiając je do smaku przyprawami. Pod koniec mięso podlewamy przecierem pomidorowym.

ETAP 3

Dynia faszerowana po meksykańsku
łączymy ze sobą składniki farszu

Gdy ten wyparuje mięso łączymy z kaszą jaglaną, startym na tarce serem żółtym, natką pietruszki, groszkiem i kukurydzą.

ETAP 4

Dynia faszerowana po meksykańsku
miękki miąższ wyjmujemy z upieczonej dyni

Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika. Jej miąższ wyjmujemy i łączymy z przygotowanym nadzieniem.

ETAP 5

Dynia faszerowana po meksykańsku
nadzieniem wypełniamy dynie

Nadzieniem wzbogaconym o dynię wypełniamy środki upieczonych dyń, wykonując duże kopki.

Całość ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 15 minut w 180°C. Pod koniec zapiekania danie posypujemy parmezanem.

Gdy ten się roztopi dynie wyjmujemy, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.


Tagi:

dynia danie farsz