Sposób przygotowania:
Parowane kieszonki z kurczaka marynowane w ziołach
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i tymianek. Mieszamy.
Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Nacieramy nią mięso ze wszystkich stron, również środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją w cieniutki, długie paseczki (na tarce do ogórków) przypominające makaron.
Daktyle dodajemy do ryżu, mieszamy i napychamy tym farszem kieszonki. Spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa.
Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania papryki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy sosem, posypujemy pestkami dyni.
Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z daktylami.
Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Nacieramy nią mięso ze wszystkich stron, również środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją w cieniutki, długie paseczki (na tarce do ogórków) przypominające makaron.
Daktyle dodajemy do ryżu, mieszamy i napychamy tym farszem kieszonki. Spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa.
Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania papryki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy sosem, posypujemy pestkami dyni.
Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z daktylami.