Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dynia makaronowa zapiekana z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dynia makaronowa to mało znane warzywo, które warto wypróbować.

Dynia makaronowa zapiekana z jajkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dynia makaronowa zapiekana z jajkami

 

  • 1/2 kg dyni makaronowej
  • 3 jajka rozmiar S
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2-4 cm papryczki chilli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa curry do smaku
  • papryka mielona ostra do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawa do zup w płynie

 

 

Sposób przygotowania:

Dynia makaronowa zapiekana z jajkami
Umytą dynię przekroić, usunąć nasiona, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około pół godziny, ostudzić, wydrążyć makaroniki za pomocą widelca. Do makaronu z dyni dodać szczypiorek, rozpuszczone masło, posiekaną papryczkę chilli, przyprawę curry, przyprawę do zup, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Foremki na zapiekanki lub kokilki posmarować olejem, nałożyć makaron, zrobić wgłębienie, wbić po 1 małym jajku, oprószyć szczyptą papryki, soli i pieprzu. Foremki przykryć, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 12-15 minut.
Dynia makaronowa zapiekana z jajkami
Z upieczonej dyni za pomocą widelca wydrążyć makaron
Dynia makaronowa zapiekana z jajkami
Dodać drobno posiekaną papryczkę i pozostałe przyprawy wymieszać
Dynia makaronowa zapiekana z jajkami
Włożyć do posmarowanych olejem foremek robiąc na środku wgłębienie
Dynia makaronowa zapiekana z jajkami
Do wszystkich foremek z makaronem wbić po 1 małym jajku