Sposób przygotowania:
Dynia pieczona, dobrze przyprawiona
Obrana, umyta i osuszona dynie tniemy na długie kawałki o grubości 1-2 cm, w zależności od gatunku dyni. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki w szklance. Przygotowana marynatę, rozprowadzamy dokładnie na kowalkach dyni. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Duza formę do pieczenia wyscialamy papierem do pieczenia i ukladamy odsączone kawałki dyni, które posypujemy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem (można polać miodem lub syropem klonowym, będzie słodsza). Pieczemy przez +/- 35 minut, w zależności od przeznaczenia i oczekiwanej konsystencji dyni (jedni lubią twardsza, inni niemal papkę). Podczas pieczenia sprawdzamy, czy dynia już się upiekła. Przed pieczeniem, można ja podsmażyć na suchej patelni, aby uzyskać głębszy smak.
elzbieta8960
msewka