Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Dynia pieczona, dobrze przyprawiona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczna dynia pieczona. Doskonała do sałatek, farszów lub jako samodzielna przekąska.

Dynia pieczona, dobrze przyprawiona

Składniki:

Dynia pieczona, dobrze przyprawiona

 

  • miąższ dyni bez skóry - ok 1kg,
  • Dressing:
  • oliwa - 125ml,
  • cukier brązowy, drobny - 3 czubate łyżeczki,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy Prymat - 1/2 łyżeczki,
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka,
  • chilli - szczypta,
  • cynamon - łyżeczka,
  • papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
  • kurkuma - szczypta;
  • cukier - 2 czubate łyżki,
  • pieprz kolorowy, świeżo zmielony,
  • papier do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Dynia pieczona, dobrze przyprawiona
Obrana, umyta i osuszona dynie tniemy na długie kawałki o grubości 1-2 cm, w zależności od gatunku dyni. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki w szklance. Przygotowana marynatę, rozprowadzamy dokładnie na kowalkach dyni. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Duza formę do pieczenia wyscialamy papierem do pieczenia i ukladamy odsączone kawałki dyni, które posypujemy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem (można polać miodem lub syropem klonowym, będzie słodsza). Pieczemy przez +/- 35 minut, w zależności od przeznaczenia i oczekiwanej konsystencji dyni (jedni lubią twardsza, inni niemal papkę). Podczas pieczenia sprawdzamy, czy dynia już się upiekła. Przed pieczeniem, można ja podsmażyć na suchej patelni, aby uzyskać głębszy smak.