Sposób przygotowania:
Dynia zapiekana z boczkiem
Z dyni wycięłam 4 niezbyt duże podłużne kawałki, obrałam je ze skórki i oczyściłam ze środkowych włókien oraz pestek. 3 łyżki sosu sojowego jasnego wymieszałam z 2-ma łyżeczkami sosu chili, 2-ma łyżeczkami octu balsamicznego, 1-2ma łyżeczkami płynnego miodu. Tą mieszanką posmarowałam dynię i odłożyłam na 2 godziny do lodówki. Następnie owinęłam kawałki plasterkami wędzonego, parzonego boczku i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż boczek się lekko zrumienił a dynia zmiękła, jakieś 15 min. może ciut więcej - sprawdziłam to nakłuwając dynię szpadką - przed końcem pieczenia skropiłam całość resztą marynaty od dyni. Wyłożyłam porcje na talerze, obok nałożyłam porcje rukoli posypanej połówkami pomidorków - sałatkę skropiłam sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
jaNina
msewka