Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Dynia zapiekana z boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

takie danko będzie w sam raz na przekąskę albo kolację

Dynia zapiekana z boczkiem

Składniki:

Dynia zapiekana z boczkiem

 

  • dynia,
  • boczek wędzony,
  • sos sojowy,
  • sos chili,
  • ocet balsamiczny,
  • miód,
  • rucola,
  • pomidorki koktajlowe

 

Sposób przygotowania:

Dynia zapiekana z boczkiem
Z dyni wycięłam 4 niezbyt duże podłużne kawałki, obrałam je ze skórki i oczyściłam ze środkowych włókien oraz pestek. 3 łyżki sosu sojowego jasnego wymieszałam z 2-ma łyżeczkami sosu chili, 2-ma łyżeczkami octu balsamicznego, 1-2ma łyżeczkami płynnego miodu. Tą mieszanką posmarowałam dynię i odłożyłam na 2 godziny do lodówki. Następnie owinęłam kawałki plasterkami wędzonego, parzonego boczku i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż boczek się lekko zrumienił a dynia zmiękła, jakieś 15 min. może ciut więcej - sprawdziłam to nakłuwając dynię szpadką - przed końcem pieczenia skropiłam całość resztą marynaty od dyni. Wyłożyłam porcje na talerze, obok nałożyłam porcje rukoli posypanej połówkami pomidorków - sałatkę skropiłam sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.

Tagi:

sosy dynia