SUPERPRZEPIS

Dyniowa a la carbonara

  • 6
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Dyniowa a la carbonara Więcej zdjęć (3)

Do mojego makaronu przygotowałam sos w stylu carbonara z dodatkiem dyni.

Składniki:

Dyniowa a la carbonara

 

  • 200 g ugotowanego makarony (al dente)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1 szklanka startego w łezkę miąższu dyni
  • sól i pieprz biały do smaku
  • posiekana natka pietruszki
  • starty ser (opcjonalnie)

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa a la carbonara
Kroimy boczek w kostkę, wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Gdy boczek się wyskwarzy szklimy na nim cebule pokrojoną w kostkę. Podlewamy szklanką wody, dodajemy posiekany czosnek i natkę pietruszki. Po chwili dodajemy miąższ dyni i dusimykilka minut. Mieszamy śmietanę z mąką i wodą (1/2 szklanki). Dodajemy do sosu - zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy do sosu makaron i ser - zagrzewamy go w sosie.
Dyniowa a la carbonara
Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
Dyniowa a la carbonara
Dodajemy do sosu makaron i ser - zagrzewamy go w sosie.