SUPERPRZEPIS

Dyniowa chałka

  • dayzi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dyniowa chałka

Mój synek uwielbia chałki, tym razem do ciasta dodałam zmiksowaną dynię. Chałka jest bardzo smaczna. Polecam.

Składniki:

Dyniowa chałka

 

Kruszonka:

  • 1 łyż masła
  • 2 łyż mąki
  • 1 łyż cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Dyniowa chałka

Krok 1:

Dyniowa chałka
Ugotowaną dynie studzimy i dokładnie miksujemy.

Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Dynie dokładnie miksujemy.

Krok 2:

Dyniowa chałka
Drożdże dokładnie rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe a nie gorące. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.

Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 minut.

Krok 3:

Dyniowa chałka
Z ciasta formujemy warkocz i posupujemy kruszonką.

Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy mąkę, zmiksowaną dynie, drożdże i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część dzielimy na trzy kawałki.

Formujemy wałeczki i splatamy warkocz. Składniki kruszonki łączymy ze sobą. Wierzch bułek posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.