Sposób przygotowania:
Dyniowa chałkaKrok 1:

Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Dynie dokładnie miksujemy.
Krok 2:

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe a nie gorące. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 minut.
Krok 3:

Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy mąkę, zmiksowaną dynie, drożdże i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część dzielimy na trzy kawałki.
Formujemy wałeczki i splatamy warkocz. Składniki kruszonki łączymy ze sobą. Wierzch bułek posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.