eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1793]

Lazania rybno-cukiniowa Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lazania,tym razem z rybą i cukinią.

Lazania rybno-cukiniowa Eli

Składniki:

Lazania rybno-cukiniowa Eli

 

Sposób przygotowania:

Lazania rybno-cukiniowa Eli
Cukinie umyć,odciąć końcówki i pokroić wzdłuż (ze skórką) na dość cienkie plastry.Wymieszać olej,sos sojowy,czosnek i pieprz czarny.Marynatą posmarować plastry cukini z obu stron i odłożyć na 3 godziny.Po tym czasie upiec cukinie na patelni grillowej.Umytą,osuszoną rybę oprószyć solą i pieprzem.Rybę opanierować w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.W rondlu roztopić masło,dodać mąkę i razem przesmażyć.Do zasmażki wlewać mleko cały czas mieszając,żeby nie porobiły się kluchy i gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Sos beszamelowy doprawić solą,białym pieprzem,czosnkiem granulowanym i gałką nuszkatołową do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Na dnie naczynia rozsmarować odrobinę sosu beszamelowego,położyć 4 płaty suchej lazanii,odrobinę sosu,połowę cukini (wsześniej odłożyć kilka plastrów do dekoracji),odrobinę sosu,4 płaty lazanii,odrobinę sosu,rybę,odrobinę sosu,4 płaty lazanii,odrobinę sosu,resztę cukini,odrobinę sosu,4 płaty lazanii,resztę sosu.Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać lazanię.Zapiekać lazanię przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Lazanię wyjąć z piekarnika,podzielić na porcje i udekorować pozostałymi plastrami cukini.Smacznego!