SUPERPRZEPIS

Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami

  • 4
  • Wiech
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Ciasto pachnące jesienią i cynamonem. Nie wiem, czym bardziej.
Ale smakuje na pewno cynamonem, chociaż to również smak jesieni...

Składniki:

Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami

 

  • Na ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • łyżka octu - najlepiej jabłkowego
  • niecałe pół szklanki mleka (letniego)
  • Nadzienie:
  • ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 10 - 15 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 - 4 łyżki masła
  • łyżka tartej bułki
  • odrobina (kieliszek) amaretto lub rumu
  • powinny być rodzynki - ok. 10 dag, ale u mnie nikt ich nie lubi (poza mną)

Sposób przygotowania:

Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami
Wsyp do miski suche składniki ciasta, dodaj ocet i, wyrabiając, stopniowo mleko. Wyrabiaj ręcznie do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które nie klei się do ręki. Uformuj kulę, posmaruj cienko oliwą i odstaw na pół godziny. Przygotuj w tym czasie nadzienie: pokrój obrane jabłka w cienkie plasterki - użyłem do tego tarki do mizerii. Posyp jabłka cukrem, cynamonem i polej odrobiną amaretto. Jeżeli dodajesz rodzynki - to namocz ja na pół godziny wcześniej w rumie i dodaj z rumem do jabłek. Wymieszaj dokładnie. Roztop łyżkę masła i zrumień na niej tartą bułkę. Resztę masła roztop w rondelku i trzymaj w cieple. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich z osobna rozwałkuj jak najcieniej. Robiłem to na posypanej mąką ściereczce. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, żeby dawało się rozciągać rękami. Cieniutki, prawie przezroczysty płat ciasta posmaruj roztopionym masłem, połową tartej bułki i rozłóż na nim połowę odsączonych dobrze jabłek. Brzegi ciasta z dwóch stron zawiń na farsz i zwiń z pomocą ściereczki dość ciasną roladę, Ułóż łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze. Z drugą struclą postępuj podobnie. Strucle posmaruj z wierzchu resztą roztopionego masła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 - 40 minut, aż wierzch będzie zrumieniony. Podawaj na ciepło z lodami, sosami, bitą śmietaną, z czym chcesz! Chociaż na zimno też jest pyszna.
Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami
Ciasto musi być tak cienkie, żeby widać było przez nie wzór na blacie
Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami
Jabłka pokrój cieniutko i dopraw cynamonem i cukrem
Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami
Rozłóż równomiernie farsz na cieście i zwiń zgrabne rolady.
Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami
Strucle rozłożone na blasze posmaruj roztopionym masłem