Sposób przygotowania:
Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami
Wsyp do miski suche składniki ciasta, dodaj ocet i, wyrabiając, stopniowo mleko. Wyrabiaj ręcznie do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które nie klei się do ręki. Uformuj kulę, posmaruj cienko oliwą i odstaw na pół godziny. Przygotuj w tym czasie nadzienie: pokrój obrane jabłka w cienkie plasterki - użyłem do tego tarki do mizerii. Posyp jabłka cukrem, cynamonem i polej odrobiną amaretto. Jeżeli dodajesz rodzynki - to namocz ja na pół godziny wcześniej w rumie i dodaj z rumem do jabłek. Wymieszaj dokładnie. Roztop łyżkę masła i zrumień na niej tartą bułkę. Resztę masła roztop w rondelku i trzymaj w cieple. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich z osobna rozwałkuj jak najcieniej. Robiłem to na posypanej mąką ściereczce. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, żeby dawało się rozciągać rękami. Cieniutki, prawie przezroczysty płat ciasta posmaruj roztopionym masłem, połową tartej bułki i rozłóż na nim połowę odsączonych dobrze jabłek. Brzegi ciasta z dwóch stron zawiń na farsz i zwiń z pomocą ściereczki dość ciasną roladę, Ułóż łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze. Z drugą struclą postępuj podobnie. Strucle posmaruj z wierzchu resztą roztopionego masła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 - 40 minut, aż wierzch będzie zrumieniony. Podawaj na ciepło z lodami, sosami, bitą śmietaną, z czym chcesz! Chociaż na zimno też jest pyszna.
reanja
kołczu
Wiech
A Najjaśnieszy Pan Franz Josef?
kołczu
Wiech napisał(a):