Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Rozgrzewający kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Treściwa i bardzo rozgrzewająca zupa pełna witamin. Idealna na jesienne i zimowe chłody. Nie potrzeba po niej drugiego dania- jest bardzo sycąca.

Rozgrzewający kapuśniak Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rozgrzewający kapuśniak

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 biodrówka wieprzowa
  • 1 pęczek włoszczyzny (z natką)
  • 15 dag kiełbasy
  • 15 dag boczku
  • 8 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej+ odrobina ewentualnie do doprawienia zupy
  • pół łyżeczki kminku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • woda do ugotowania zupy

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający kapuśniak

Przygotowanie kapusty:

Rozgrzewający kapuśniak
Kiszona kapusta do kapuśniaku w trakcie siekania

Kiszoną kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, wlać tyle wody aby przykryła całość, wrzucić ziele, liście laurowe, pieprz ziarnisty i kminek, gotować mieszając od czasu do czasu.

Przygotowanie bulionu:

Rozgrzewający kapuśniak
Bulion na kapuśniaczek w trakcie gotowania

Do osobnego garnka wrzucić biodrówkę wieprzową, zalać ją wodą i gotować pół godziny. Gdy się wyszumuje, zdjąć pianę.

Gdy upłynie pół godzinki dodać obraną włoszczyznę.

Przygotowanie mięsa:

Rozgrzewający kapuśniak
Obrane i pokrojone w kostkę mięso z biodrówki

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Bulion przecedzić, zagotować jeszcze raz. Wrzucić ziemniaki i gotować około 15 minut do miękkości.

Obrać mięso z biodrówki i pokroić je w kostkę, dodać do gotującej się kapusty.

Przygotowanie okrasy:

Rozgrzewający kapuśniak
Okrasa z kiełbasy, boczku i cebuli do kapuśniaku

Wywar z ugotowanymi ziemniakami wlać do gotującej się kapusty, dokładnie wymieszać. Gotować 10 minut.

Przez ten czas cebulkę, boczek i kiełbaskę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać do zupy.

Kończenie zupy:

Rozgrzewający kapuśniak
Gotowy kapuśniak z kiełbasą, boczkiem i cebulką

Doprawić według uznania, dodać koncentrat, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut do przegryzienia smaków. Podawać gorącą. Smacznego!