Sposób przygotowania:
Rozgrzewający kapuśniakPrzygotowanie kapusty:
Kiszoną kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, wlać tyle wody aby przykryła całość, wrzucić ziele, liście laurowe, pieprz ziarnisty i kminek, gotować mieszając od czasu do czasu.
Przygotowanie bulionu:
Do osobnego garnka wrzucić biodrówkę wieprzową, zalać ją wodą i gotować pół godziny. Gdy się wyszumuje, zdjąć pianę.
Gdy upłynie pół godzinki dodać obraną włoszczyznę.
Przygotowanie mięsa:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Bulion przecedzić, zagotować jeszcze raz. Wrzucić ziemniaki i gotować około 15 minut do miękkości.
Obrać mięso z biodrówki i pokroić je w kostkę, dodać do gotującej się kapusty.
Przygotowanie okrasy:
Wywar z ugotowanymi ziemniakami wlać do gotującej się kapusty, dokładnie wymieszać. Gotować 10 minut.
Przez ten czas cebulkę, boczek i kiełbaskę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać do zupy.
Kończenie zupy:
Doprawić według uznania, dodać koncentrat, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut do przegryzienia smaków. Podawać gorącą. Smacznego!