Sposób przygotowania:
Dyniowa zupa z karotkąETAP 1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie rumienimy na oleju.
ETAP 2
Następnie dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość smażymy razem około 5 minut.
ETAP 3
Między czasie dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do marchwi. Całość podlewamy około 1,5 litra wody, dodajemy kostkę rosołową oraz imbir. Składniki przykrywamy i gotujemy do momentu jak dynia stanie się miękka.
ETAP 4
Następnie zupę miksujemy na gładki krem. W trakcie miksowania dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawy. W zależności od tego jaką chcemy uzyskać gęstość zupy możemy dodać przegotowanej wody.
ETAP 5
Zupę krem stawiamy na ogniu, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Gotową porcjujemy na talerze. Dekorujemy kleksem gęstej śmietany i jarmużowymi chipsami. Lekko oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy.
CHIPSY:
W trakcie gotowania zupy przygotowujemy chipsy. Umyty i osuszony jarmuż obieramy z grubych łodyg, urywając zgrabne kawałki liści. Liście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawami.
Następnie blaszkę z jarmużem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 10 -12 minut w 150°C do momentu jak liście staną się chrupkie.
Magdalena88
niezły kąsek