SUPERPRZEPIS

Pączki z dyniowym purée

  • 5
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Pączki z dyniowym purée

Mniej kaloryczne pączki, bo zamiast dużej ilości żółtek dodałam do ciasta purée z dyni. Są bardzo delikatne, puszyste i dłużej świeże.

Składniki:

Pączki z dyniowym purée

 

Sposób przygotowania:

Pączki z dyniowym purée
Drożdże rozcieram w miseczce z łyżeczką cukru, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski miksera, dodaję wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, ciepłą śmietanę, miękkie masło, rum, cukier oraz purée z dyni. Bardzo starannie wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego gładkie i elastyczne ciasto. Przekładam do miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyjmuję miskę z ciastem z lodówki i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Ciasto wykładam na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinam krążki, a w każdym z nich dziurkę małym kieliszkiem do likierów. Gotowe pączki układam w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakrywam lnianą ściereczką do podrośnięcia. Smażę je partiami w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypuję cukrem pudrem.