jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Złociste bułeczki polane owocowym sosem to pomysł na pyszny, słodki obiadek. Taki duet dyniowo- śliwkowy jak najbardziej polecam:). Dodatkowo można danie podać z kleksem śmietany lub jogurtu.

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

CIASTO

SOS:

Sposób przygotowania:

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

ETAP 1

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie
Dodawanie mąki do ciasta

DYNIOWE CIASTO:
Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy drożdże. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia.

Do tak przygotowanego płynu dodajemy jajka, olej, sól, dynię oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania ciasta.

Jej ilość zależy bowiem od gęstości naszego puree.

ETAP 2

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie
Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

Gotowe ciasto, po około 15 minutach wyrabiania powinno odchodzić od ręki. Takie też przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 3

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie
wyrośnięte ciasto

Po godzinie ciasto powinno być już gotowe

ETAP 4

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie
Wycięte porcje ciasta pozostawiamy, by wyrosły

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubości około 1,5 cm. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrawamy z niego koła. Wycięte „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 5

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie
Na parze gotujemy pampuchy

Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą.

Na tak przygotowaną gazę wykładamy wyrośnięte porcje ciasta. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut.

Długość gotowania zależy od ich grubości.
Gotowe pampuchy wyjmujemy i podajemy na ciepło z sosem śliwkowym.

ETAP 6

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie
Sos przygotowujemy w trakcie, gdy gotują mam się pampuchy

SOS:
Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy przekrojone na połowę i pozbawione pestek śliwy.

Całość podgrzewamy około 10 minut.

Śliwki dość szybko miękną, więc sos przygotowujemy w trakcie jak pampuchy nam się gotują.

Gotowy sos doprawiamy do smaku cynamonem.