Sposób przygotowania:
Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosieETAP 1
DYNIOWE CIASTO:
Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy drożdże. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia.
Do tak przygotowanego płynu dodajemy jajka, olej, sól, dynię oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania ciasta.
Jej ilość zależy bowiem od gęstości naszego puree.
ETAP 2
Gotowe ciasto, po około 15 minutach wyrabiania powinno odchodzić od ręki. Takie też przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 3
Po godzinie ciasto powinno być już gotowe
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubości około 1,5 cm. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrawamy z niego koła. Wycięte „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 5
Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą.
Na tak przygotowaną gazę wykładamy wyrośnięte porcje ciasta. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut.
Długość gotowania zależy od ich grubości.
Gotowe pampuchy wyjmujemy i podajemy na ciepło z sosem śliwkowym.
ETAP 6
SOS:
Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy przekrojone na połowę i pozbawione pestek śliwy.
Całość podgrzewamy około 10 minut.
Śliwki dość szybko miękną, więc sos przygotowujemy w trakcie jak pampuchy nam się gotują.
Gotowy sos doprawiamy do smaku cynamonem.
SylaUla
robaczek