jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe placuszki z kaszanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jesienią staram się jak najczęściej wykorzystywać dynię w mojej kuchni! Jest bowiem bardzo smaczna i zdrowa:)

Dyniowe placuszki z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe placuszki z kaszanką

 

  • Placki:
  • 400 g miąższu z dyni,
  • 2 szklanki startych ziemniaków ,
  • 2 jajka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 3 łyżki mąki,
  • Olej do smażenia,
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Dodatkowo:
  • 0,5 kg kaszanki,
  • 0,5 dużej cebuli,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe placuszki z kaszanką
Dynie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odcedzamy z nadmiaru wody na sitku. Czosnek drobno siekamy.Do miski przekładamy dynię, odciśnięte ziemniaki, czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po odsączeniu przekładamy do dwa placuszki kaszanką. Podajemy oprószone natką pietruszki.

KASZANKA: Na oleju rumienimy pokrojoną cebulę. Dokładamy do niej kaszankę i razem smażymy. Przysmażoną przekładamy placuszki. Podajemy na ciepło.
Dyniowe placuszki z kaszanką
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru wody
Dyniowe placuszki z kaszanką
Do miski przekładamy potrzebne składniki placuszków.
Dyniowe placuszki z kaszanką
Porcjami smażymy racuszki z obu stron do zrumienienia
Dyniowe placuszki z kaszanką
na cebulce przysmażamy kaszankę, którą przekładamy placuszki

Tagi:

jajko dynia jajka